Vad behöver du göra nu?
Arbetet på Norrskogsvägen och Hirdvägen kommer pågå under 6 – 8 veckor per etapp. Se varje etapp enligt ovan med mer uppdaterad tidsaspekt. Är du behov av parkeringstillstånd så kontaktar du oss. Vi ber dig att fortsatt hålla alla ytor fria från hinder fram till dess att våra entreprenörer är helt klara och lämnar området. Framkomligheten för service- och blåljustrafik kommer självklart prioriteras. För allas trygghet har vi kontakt och samarbetar med räddningstjänsten.
Så här går det till – Steg för steg
Checklista
1. SFAB monterar din fjärrvärmecentral
Om du har beställt en ny fjärrvärmecentral från SFAB börjar vi med att montera den på din yttervägg. Så snart fjärrvärmecentralen är på plats på din fasad är det hög tid för dig att påbörja arbetet med din invändiga rördragning. Då vet du exakt var du behöver borra en genomföring genom ytterväggen för att kunna ansluta dina invändiga ledningar till den nya fjärrvärmecentralen.
2. Planera den invändiga rördragningen i din bostad.
Som husägare ansvarar du även för att alla nödvändiga rördragningar inne i din bostad blir gjorda i tid, från den plats där fjärrvärmecentralen sitter idag till den nya anslutningspunkten vid husfasad.
3. Ta kontakt med din rörmokare för att påbörja arbetet
Om du inte redan gjort det kontakta rörmokare och elektriker för att diskutera bästa lösningen. Planera och påbörja arbetet i god tid så undviker du avbrott i dina fjärrvärmeleveranser. Det finns ett bra underlag att ladda ner bland Viktiga dokument Checklista för rörmokare och elektriker
4. Båda fjärrvärmenäten löper parallellt under en period
Observera att din nya fjärrvärmecentral på ytterväggen ännu inte är driftsatt från SFABs sida. Vi skickar ut information till varje enskild etapp med datum. När det nya fjärrvärmenätet är driftsatt kommer det att löpa jämsides med det gamla nätet under ca en månad. Det innebär att din rörmokare behöver vara klar med att ansluta dina invändiga rörledningar till den nya fjärrvärmecentralen när leveranserna i det gamla nätets stängs av.
Kontakta gärna oss som arbetar i projektet om du har frågor.
Viktigt - material till din hantverkare
SFAB bygger ett nytt fjärrvärmenät
Vad innebär SFABs erbjudande?
SFABs villakunder i Norsborg har fått ett erbjudande om anslutning till ett helt nytt fjärrvärmenät – utan anslutningsavgift. Det innebär att SFAB bygger och bekostar alla nya ledningar fram till kundens husvägg. För att kunna ansluta sin bostad till det nya fjärrvärmenätet behöver dock husägaren köpa en ny fjärrvärmecentral med skåp för montering på husets fasad. Kunden behöver även göra en ny rördragning inne i sin bostad, från den plats där värmecentralen sitter idag till den nya fjärrvärmecentralen på husets fasad. Utvändigt ombesörjer SFAB allt grävarbete och grovåterställningen av tomten efter schaktning, medan kunden själv ansvarar för att röja undan hinder inför grävarbetet (träd, murar, altaner, etc) och därefter finåterställa sin trädgård när arbetet är klart. Så här går det till – Steg för steg
Vad kommer det att kosta varje kund att ansluta sig till det nya fjärrvärmenätet?
Själva fjärrvärmecentralen och fasadskåpet köper och äger husägaren själv. Till det kommer den invändig rördragning som kunden behöver göra för att ansluta sitt befintliga värmesystem (radiatorer och tappvarmvattnet) till den nya fjärrvärmecentralen vid husets fasad. Hur stor den kostnaden blir beror på hur ledningarna kan dras genom bostaden och vilken standard kunden själv väljer. Här behöver du som kund kontakta en rörmokare för förslag och kostnadsuppskattning. Utvändigt ansvarar husägaren för att röja undan hinder inför grävarbetet (träd, murar, altaner, etc) och därefter finåterställa sin trädgård när arbetet är klart. Kostnaden för detta varierar naturligtvis stort beroende på kundens förutsättningar och egna önskemål.
Säger ni upp mitt avtal om jag inte kan eller vill betala vad det kostar?
Ja, det måste vi göra. Eftersom vi inte kommer kunna fortsätta leverera fjärrvärme i det gamla nätet så kommer dina leveranser att avslutas om du inte ansluter dig till det nya nätet. Som planen ser ut kommer de första delarna av det nya nätet vara klart att ta i bruk i mitten av 2024. Du som valt att inte teckna ett nytt avtal har fått en uppsägning från oss med angivet slutdatum för fjärrvärmeleveransen till din fastighet.
Kan jag säga upp och avsluta fjärrvärmen tidigare?
Ja, enligt ditt avtal med oss har kunden alltid tre månaders uppsägningstid, medan SFABs uppsägningstid är 12 månader. Vad gäller avgift vid uppsägning av avtal kan kunden debiteras skälig avgift för de kostnader som uppstår för att stänga av kunden, enligt Avtal för leverans av fjärrvärme. I de fall fjärrvärmelagen anger att vi inte får ta ut en sådan avgift kommer vi självklart inte göra det.
Hur säger jag upp mitt fjärrvärmeabonnemang?
En uppsägning ska ske skriftligt i ett särskilt formulär. Kontakta vår kundtjänst så skickar vi blanketten till dig per post. Från det datum som din uppsägningsblankett anländer till SFAB gäller tre månaders uppsägningstid. Om SFABs uppsägningstid om 12 månader löper ut dessförinnan är det SFABs slutdatum som gäller för ditt abonnemang.
Förberedelser inför byggstart
Varför måste fjärrvärmecentralen flyttas ut på fasaden?
Det handlar både om ekonomi och säkerhet. Om SFAB skulle dra de nya fjärrvärmeledningarna ända in i bostaden skulle det bli mycket kostsamt och investeringen inte längre rimlig. Dessutom har vi ett strikt ansvar för alla fjärrvärmeledningar som tillhör SFAB, oavsett placering och avstängningsmöjligheter. Därför undviker vi idag att bygga in ledningar med högt tryck och upp till 120-gradigt fjärrvärmevatten i bostaden då det innebär risk för skador. Med värmeväxlaren utanför bostaden kan temperaturen i det invändiga ledningssystemet växlas ner till ca 60 grader och betydligt lägre tryck.
Kan jag använda min befintliga fjärrvärmecentral?
Ålder och märke på din befintliga fjärrvärmecentral avgör om den kan flyttas till en ny anslutningspunkt på husets fasad. Den måste även passa in i ett fasadskåp. Generellt är rekommendationen att investera i en ny central, om inte den befintliga är helt ny. Be din rörmokare att besiktiga anläggningen för närmare besked. Behåller du din befintliga central kommer du sannolikt bli utan värme och varmvatten under en period i samband med flytt och anslutning; det vill säga den tid det tar för din hantverkare att koppla om från den gamla till den nya anslutningspunkten.
Kan jag köpa en ny fjärrvärmecentral och fasadskåp genom SFAB?
Det är du som äger både fjärrvärmecentralen och skåpet och du köper dem självklart från vilken leverantör du vill. Men för att göra det så enkelt som möjligt för dig som kund i det nya fjärrvärmenätet erbjuder vi dig även möjligheten att köpa dem genom SFAB. Vårt ursprungliga erbjudande till kunder i området gick ut 31 december 2023, men det är fortfarande möjligt att beställa fjärrvärmecentral och fasadskåp via oss. Kontakta oss gärna om du vill veta mer.
Kan jag köpa bara ett fasadskåp via SFAB?
Om du vill köpa bara fasadskåpet via SFAB kostar det 7 800 kr inklusive moms. Måtten är höjd 150 cm, bredd 67 cm och djup 45 cm. Passar inte det din befintliga central måste du på egen hand specialbeställa ett skåp och det kan leda till merkostnader.
Vad behöver rörmokare/elektriker göra?
Den rörmokare du anlitar behöver dra fyra invändiga rör (exempelvis LK PEX 20mm) genom din bostad – från den plats där din gamla fjärrvärmecentral sitter idag, fram till den yttervägg där din nya fjärrvärmecentral ska placeras (specificeras i bilagan till ditt Avtal om nyanslutning för småhus).
När du köper din fjärrvärmecentral via SFAB ingår montage. Det innebär att SFAB monterar fjärrvärmecentralen på fasaden (utan skåpet till att börja med) samt ansluter den till de nya fjärrvärmeledningar som vi har dragit fram till ditt hus (primärnätet). När fjärrvärmecentralen är på plats på husets fasad ska din rörmokare borra hål genom ytterväggen, samt dra ut och ansluta dina invändiga rör till den nya fjärrvärmecentralen. Därefter monterar SFAB fasadskåpet och återfylla marken under skåpet.
När SFAB har driftsatt det nya fjärrvärmenätet behöver din rörmokare till sist ansluta dina invändiga ledningar till värmesystemet (varmvatten och radiatorer), samt montera bort den gamla fjärrvärmecentralen. Energimätaren däremot, som sitter på din gamla fjärrvärmecentral, tillhör SFAB. Den ska du spara tills vi hämtar upp den.
Om du köper fjärrvärmecentralen från SFAB ingår även en utegivare, men inte monteringen av den. Du eller din hantverkare behöver montera den på fasaden på husets norrsida. Du behöver en elektriker som drar fram 230 V till din nya fjärrvärmecentral. Om du väljer att köpa till Siemens QAA50.110/101 inomhusreglering, för att kunna justera fjärrvärmecentralen utan att gå ut, behöver det även dras en 4-trådig kabel från fjärrvärmecentralen vidare in i huset.
Observera att det kommer ligga tryck med hett vatten i både det gamla och det nya fjärrvärmenätet samtidigt under en tid. Därför är det mycket viktigt att säkerställa att primärventilerna är helt stängda innan din rörmokare gör några ingrepp. Ladda ner Checklista till rörmokare och elektriker som gör det enklare att förklara vad du behöver hjälp med. Mer information finns även i Lokala anvisningar.
Kan SFAB rekommendera godkända rörmokare?
SFAB utfärdar inga licenser till rörmokare. Den förteckning som vi bifogade vårt erbjudande är endast kontaktuppgifter till att antal av alla rörfirmor som är verksamma i området. De känner till projektet och har uttryckt intresse att lämna offerter till husägare i området.
Kan jag inte beställa även den invändiga rördragningen av SFAB?
Nej, SFAB kan inte åta sig de invändiga rördragningarna. Vi kommer dock att göra vårt yttersta för att hålla dig informerad om hur arbetet fortskrider, så att även ditt arbete och ansvar kan planeras i god tid. Vi rekommenderar dig att så snart som möjligt kontakta en rörmokare och en elektriker för att planera arbetet och få en kostnadsuppskattning utifrån dina önskemål.
Tar SFAB bort den gamla fjärrvärmecentralen?
Den gamla fjärrvärmecentralen tillhör dig som husägare. Att demontera och forsla bort den är därför ditt ansvar enligt avtal. Enklast ber du din rörmokare montera bort den i samband med att de invändiga ledningarna kopplas om och flyttas över till den nya fjärrvärmecentralen. Energimätaren däremot, som sitter på din gamla fjärrvärmecentral, tillhör SFAB. Den ska du spara tills vi hämtar upp den.
Varför kostar det mer om jag vill ändra ledningsdragningen på min tomt?
SFAB bekostar grävning och ledningsdragningar från tomtgräns rakt fram till husvägg. Vid en annan ledningsdragning, som innebär vinklingar eller en längre sträckning, krävs helt enkelt mer arbete och kostaden ökar. Priset för eventuella merkostnader framgår av det avtal som du har tecknat med SFAB.
En del av min ledning behöver dras över grannens tomt. Är det möjligt?
Om en fjärrvärmeledning till ditt hus ska passera över en annan tomt måste det skrivas ett servitutsavtal mellan de båda fastigheterna. Avtalet ska undertecknas av den upplåtande fastighetens ägare. Servitutet ger SFAB rätt att använda grannfastigheten för att dra en fjärrvärmeledning och den ska hållas tillgänglig för SFAB att serva och underhålla. Ett servitutsavtal ska därför skrivas in i fastighetsregistret. Krävs ett servitut för att dra dina ledningar är det ditt ansvar att få tomtägarens tillstånd. Du får ett underlag av SFAB som du behöver se till att få undertecknat.
Hur brett och djupt kommer ni gräva för att lägga ner ledningarna i marken?
Rörgraven behöver vara cirka 2 meter bred och vi kommer gräva oss ner till cirka 1 meters djup.
Kan jag göra det extra grävarbete som behövs på min tomt själv?
Allt grävarbete och ledningsdragning måste av tekniska skäl utföras av våra professionella entreprenörer.
Kan SFAB offerera asfaltering av större ytor, exempelvis hela garageuppfarten?
Nej, SFABs asfaltsentreprenörer har inga möjligheter att lämna anpassade kostnadsförslag på asfaltering, utöver de ytor som ingår i ledningsarbetet. Om du som tomtägare eller samfällighet vill passa på att asfaltera andra ytor, behöver ni anlita en egen entreprenör som lämnar kostnadsförslag och gör arbete efter att vi är klara med arbetet och har lämnat gatan.
Hur fungerar SFABs garanti?
Garantin som avses i § 6 i Avtal nyanslutning för småhus gäller det entreprenadarbete och de åtaganden som SFAB ansvarar för. Dessa finns specificerade i § 2. Garantitiden för SFABs entreprenad är fyra år räknat från dagen då respektive objekt i sin helhet blivit slutbesiktigad och godkänd.
Kan jag som husägare utnyttja RUT och ROT-avdrag?
Ja, du kan få ROT-avdrag för det arbete som görs invändigt i din bostad. Kostnader för till exempel finåterställning av trädgården kan berättiga till RUT-avdrag om du anlitar någon för att utföra det arbetet. Tala med de hantverkare/entreprenörer du anlitar för att få hjälp med ROT- och RUT-avdragen.
Kan SFAB erbjuda hjälp med finansiering av en ny fjärrvärmeanslutning?
Vill du betala SFABs arbete och eventuella inköp vid ett tillfälle får du fakturan direkt från SFAB. Vi kan tyvärr inte själva erbjuda lån eller avbetalning. Men genom ett samarbete med Svea Bank finns en lösning som ger dig möjlighet att dela upp betalningen i upp till 2 år. Här kan du läsa mer om villkoren för Finansiering via Svea Bank.
När startar arbetet
Hur ser tidplan för arbetet ut?
Arbetet med att dra huvudledningen fram till området kommer om vädret tillåter vara klart i april 2024.
I mars 2024 meddelar vi byggstart för de första villagatorna. Vi kommer att arbeta med två villagator i taget. Först ut är Norrskogsvägen 100–116 och 120–136. Här kommer vi arbeta maj och juni, om allt går som planerat. Därefter går våra entreprenörer vidare till Norrskogsvägen 56–76 och 78–98 för att arbeta där under juli och augusti.
Förutsatt att arbetet går enlig plan fortsätter vi in på Norrskogsvägen 30–50 och Hirdvägen 1–23 under augusti och september. Vår förhoppning är att även hinna med Hirdvägen 2–12, 25–39 och 41–45 under hösten 2024. Men om vintern är tidig eller andra omständigheter hindrar arbetet kan vi behöva göra en paus och återkomma till de två sista gatorna under våren 2025.
Drygt två månader innan vi planerar att påbörja arbetet på din tomt får du information om att vi snart är på väg. Ett par veckor senare får du ett exakt slutdatum när de förberedelser som du behöver göra i din trädgård måste vara helt klara. Åtgärderna som åligger dig som husägare specificeras i bilagan till ditt avtal Kundens ansvar och kostnader vid utvändig ledningsdragning. Det kan handla om att ta bort träd, murar, marksten och altaner som är i vägen längs ledningssträckan.
Din nya fjärrvärmecentral ska vara färdigställd och tillgänglig för driftsättning enligt en tidplan som SFAB ger dig. Exakt tid för anslutning av din fjärrvärmecentral till det nya nätet meddelas minst två veckor i förväg. Under en övergångstid fortsätter din leverans av fjärrvärme via det gamla fjärrvärmenätet till din invändiga fjärrvärmecentral. Leveransen till din nya utvändiga fjärrvärmecentral startar först när det nya fjärrvärmenätet är driftsatt. Det innebär att det inte ska behöva bli några avbrott i dina värmeleveranser, förutsatt att du installerar den nya fjärrvärmecentralen utvändigt, samtidigt som din gamla central sitter kvar invändigt.
Vad händer om husägaren inte är klar med förberedelserna på tomten när SFAB ska gräva?
Två veckor innan vi kör igång inspekteras samtliga tomter. Om en husägare då inte har vidtagit de förberedelser som vi har avtalat om – och entreprenören bedömer att hindren är för stora för att enkelt flytta eller gräva bort – kommer vi passera den tomten utan åtgärd. Det innebär att husägaren går miste om möjligheten att ansluta fastigheten till det nya fjärrvärmenätet och därmed kommer stå utan fjärrvärme när det gamla nätet stängs ner. Bedömer entreprenören att hindret enkelt kan flyttas eller grävas bort utan risk för skador kan entreprenören göra det. De extra kostnader detta innebär kommer faktureras husägaren.
När stängs fjärrvärmen av i det gamla nätet?
Som planen ser ut idag hoppas vi kunna börja ansluta de första fastigheterna i området till det nya nätet våren 2024. Först fyra veckor efter att SFAB har driftsatt det nya fjärrvärmenätet avslutas leveransen via det gamla nätet.
Hur fungerar parkering och framkomlighet under arbete?
Gräv- och ledningsarbetet på villagatorna kommer naturligtvis innebära en del olägenhet, men du kommer fortfarande kunna köra in och parkera på din gata och garageuppfart. I det fall ledningsdragningen innebär att du har ett grävschakt på din garageuppfart är det viktigt att du parkerar så att du inte är i vägen för entreprenören som utför arbetet på din tomt. Framkomligheten för service- och blåljustrafik kommer självklart också att prioriteras för allas trygghet. Vi har kontakt och samarbetar med räddningstjänsten.
Tar SFAB bort sina gamla rör?
Fjärrvärmeledningarna fram till din befintliga fjärrvärmecentral löper under husgrunden. Dessa är svåra att komma åt och vi planerar därför inte att ta bort dem.
Ledningarnas status idag
Hur vet SFAB att nätet är uttjänt, det fungerar ju bra?
De äldsta delarna i fjärrvärmenätet över 50 år gammalt. Nu visar flygtermografering att det finns ett flertal läckor på olika platser i nätet. Därför har SFAB genomfört en grundlig besiktning av fjärrvärmenätet i berörda områden, där egna och oberoende experter har bedömt nätets tekniska status. Genomlysningen visar att stora delar av ledningarna nu har nått sin tekniska livslängd. Det gör att det inte längre är varken tekniskt och ekonomiskt försvarbart att fortsätta reparera det befintliga nätet. Återkommande läckage kräver inte bara kostsamma löpande reparationer. Det innebär även en skaderisk.
Varför har SFAB inte underhållit sina fjärrvärmenät löpande?
Det har vi gjort. Under åren sedan fjärrvärmenätet i området driftsattes har vi underhållit det och även bytt ut delar. Men nu har ledningsnätet nått sin tekniska livslängd. Ett flertal läckor har upptäckts och vi vet av erfarenhet att om ett fjärrvärmenät har börjat läcka på grund av ålder är sannolikheten stor att det i närtid uppstår nya läckor på andra platser i samma nät. För att kunna fortsätta leverera fjärrvärme i dessa områden behöver vi bygga helt nya fjärrvärmenät.
Finansiering av det nya nätet
Varför har SFAB gått från en kostnad på 400 000 kronor per hushåll till den här lösningen?
Uppgifterna om att våra villa- och radhuskunder ska betala hundratusentals kronor i nya anslutningsavgifter är helt felaktiga – och är inte heller något vi har sagt. Vi beklagar verkligen att dessa felaktigheter har fått fäste och cirkulerat i medierna på ett sätt som skapar oro.
Varför ska en kund som redan är ansluten behöva betala en ny anslutningsavgift?
Den som redan är fjärrvärmekund hos oss erbjuds möjligheten att ansluta till det nybyggda fjärrvärmenätet – utan anslutningsavgift. De kostnader som kunden förväntas betala är inköp av utrustning som tillhör det egna huset och de anpassningar som måste göras i den egna bostaden och trädgården för att fastigheten ska kunna anslutas till det nya fjärrvärmenätet. De kostnader som husägaren betalar begränsas alltså till det arbete och material som berör och tillhör den egna bostaden.
Kunderna har betalat fasta avgifter i alla år. Har inte pengarna fonderats för omläggning?
Fjärrvärmekundernas avgifter har gått åt till löpande underhåll av det befintliga nätet och andra investeringar kopplade till fjärrvärmeleveransen i området. Den tuffa konkurrensen på värmemarknaden för småhus har inte heller gjort det möjligt för SFAB att ta ut högre avgifter, vilket inneburit låg lönsamhet. De intäkter som vi har fått från våra villa- och radhuskunder räcker helt enkelt inte till stora nyinvesteringar. Det måste vi istället lösa tillsammans med våra ägare. SFAB lånar pengar som ska återbetalas under en längre tid. På så vis kan SFAB bekosta ett nytt fjärrvärmenät fram till kundens fasad. Men för att investeringen ska bli möjlig behöver kunden själv vara beredd att investera i den utrustning och de anpassningar som krävs i den egna bostaden.
Hur kunde andra villa- och radhusägare få hela omläggningen gratis? Det är orättvist.
När SFAB började lägga om fjärrvärmenäten i villa- och radhusområden från 60/70-talen hade vi inte gjort liknande reinvesteringar tidigare. Men med erfarenhet från de villor och radhus som åtgärdades mellan 2011 och 2018 kunde vi se att det kostade så mycket att det blev ekonomiskt ohållbart och därmed stred mot fjärrvärmelagen. Därför satte vi stopp 2018. Den var ett misstag och omöjligt att fortsätta arbeta så. För att ändå kunna erbjuda framtida fjärrvärme till villa- och radhuskunder i områden som behöver läggas om utvecklades istället detta erbjudande.
Varför kan inte kostnaden för nya fjärrvärmenät slås ut på alla kunder?
Ett kommunalägt fjärrvärmebolag måste följa fjärrvärmelagen och driva verksamheten på affärsmässig grund. Syftet med fjärrvärmelagens krav är att det ska finnas en konkurrensneutralitet på marknaden. Om vi skulle subventionera kostnader för några kunders egna installationer med pengar från andra kunder skulle det försämra vår konkurrenskraft hos dem. Det skulle även strida mot SFABs bolagsordning och förbudet mot understöd åt enskilda. Dessutom skulle det innebära en osund konkurrens gentemot andra företag på marknaden som erbjuder alternativa värmelösningar till småhus.
Fjärrvärme i framtiden
Om jag ansluter mig till ett nytt fjärrvärmenät, hur länge kan jag lita på fjärrvärmen då?
Med dagens material och modern teknik uppskattar man att de nya fjärrvärmenäten har en teknisk livslängd på 80–100 år. När SFAB gör stora investeringar i nya ledningsnät är det därför alltid med ett mycket långt tidsperspektiv. Vi kommer förvalta investeringen väl och driva en långsiktigt hållbar fjärrvärmeverksamhet. Men vi kan inte lämna livstidslånga garantier, det kan ingen leverantör på energimarknaden. Vad gäller dina egna investeringar kommer du sannolikt vara tvungen att då och då uppdatera den utrustning som hör till ditt hus. Alla tekniska system har en begränsad livslängd.
Stämmer det att energikostnaden ökar när fjärrvärmecentralen flyttas ut ur huset?
Ledningar med strömmande hett vatten som löper under golven i bostaden avger naturligtvis viss ”spillvärme”. Men när det gäller just husen längs Norrskogsvägen och Hirdvägen är den effekten liten eftersom ledningar ligger nersänkta i relativt rymliga kassuner utan direktkontakt med golv- och väggmaterial. När själva fjärrvärmecentralen tas bort däremot, kan utrymmet där den har suttit placerad upplevas lite svalare.
Ni vill undvika hett vatten inomhus. Är fjärrvärme farligt?
Olyckor är extrem ovanligt. Man ska inte känna sig orolig om man har fjärrvärme, men man ska ha respekt för att ledningarna innehåller mycket varmt vatten. Genom att byta ut det gamla nätet och flytta ut centralen sänker vi temperaturen på vattnet inne i huset och minimerar risken för att något ska inträffa.
Kommer ni höja fjärrvärmepriset framöver?
Det osäkra världsläget gör att den framtida kostnadsutvecklingen och därmed även fjärrvärmepriset är mycket svårbedömt. Våra bränslepriser har gått upp kraftigt och vi har en rekordhög inflation. Även med tanke på behoven av reinvesteringar i våra villa- och radhusområden kommer priserna behöva höjas. Men vi arbetar ständigt med att effektivisera vår verksamhet och pressa våra kostnader så att vi kan erbjuda fjärrvärmepriser som står sig väl i konkurrens med andra uppvärmningsalternativ på vår marknad.
Hur påverkas fjärrvärmepriserna av bränslepriserna?
Bränslet utgör en stor del av kostnaden för fjärrvärmeproduktionen. Men vilka prisförändringar det innebär för fjärrvärmen skiljer sig åt mellan olika fjärrvärmebolag, eftersom alla har sina egna förutsättningar att utgå ifrån. Man har olika energikällor, olika avtal, olika investeringsbehov och även olika prismodeller. Så det är svårt att rakt av säga hur priserna kommer att förändras de närmaste åren. Men det finns en risk för högre höjningar än vanligt på grund av det omvärldsläge som råder.
Kommunens ansvar
Hur motiverar SFAB sina koncernbidrag, samtidigt som kunderna ska betala ännu mer?
SFAB säljer och distribuerar fjärrvärme, som produceras av Söderenergi. Tillsammans utgör vi en koncern med Södertörns Energi som ägarbolag. Söderenergi lämnar ingen avkastning till ägarbolaget. All avkastning tas istället från SFAB. Det betyder att SFABs koncernbidrag utgör hela koncernens lönsamhet. SFABs koncernbidrag används i huvudsak till att betala finansiella kostnader såsom räntor, amorteringar och skatter. En mindre del går vidare som utdelning till våra aktieägare. För koncernen som helhet innebär det en genomsnittlig lönsamhet på 7,5 % per år. En rimlig avkastning i en affärsdrivande verksamhet, där utdelningen går tillbaka till kommuninvånarna som är de som äger oss.
Har inte SFAB som kommunägt bolag ett särskilt samhällsansvar?
Som kommunägt fjärrvärmebolag är vårt ansvar att erbjuda våra kunder trygg och konkurrenskraftig fjärrvärme, fjärrkyla och energitjänster. Men det måste ske inom ramen för fjärrvärmelagens bestämmelser att all fjärrvärmeverksamhet ska bedrivas på affärsmässig grund. Det är därför vi investerar i ett nytt fjärrvärmenät med en livslängd på cirka 80 år – och erbjuder våra kunder möjlighet att ansluta sig till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Det betyder att fjärrvärmen kommer kunna fortsätta vara en klimatsmart, lättskött och prisvärd uppvärmningsform i våra bostäder långt in i framtiden.
Hur kan ni bygga med så låg anslutningsgrad? Får ni lönsamhet i projektet då?
Vi ser investeringen i ett större perspektiv. Vi har många hushåll med fjärrvärme i våra kommuner och i det här fallet bedömer vi att anslutningsgraden är fullgod med hänsyn till den klimat- och samhällsnytta vår fjärrvärme gör t.ex. genom att avlasta elsystemet.
Fjärrvärme är klimatsmart. Varför satsar inte kommunen mer på det?
SFAB satsar på fjärrvärme – och kyla – inte minst i idrottsanläggningar, industrier, kontor, centrumanläggningar, flerbostadshus och självklart kommunens alla egna fastigheter. I enskilda fastigheter är det dock lite svårare att leverera fjärrvärme på affärsmässig grund. Här är kostnaderna stora i förhållande till bostädernas energiförbrukning och därmed SFAB intäkter. Men självklart vill SFAB, liksom våra ägarkommuner, leverera fjärrvärme till så många det går. Ju fler som ansluter sig, desto bättre är det för klimatet – och desto lägre blir priset när fler är med och delar på kostnaden. Därför arbetar vi intensivt för att ta fram tekniska lösningar och erbjudanden, som gör det möjligt även för enskilda kunder i villor och radhus att investera i framtida fjärrvärme till en konkurrenskraftig kostnad – samtidigt som SFAB kan fortsätta driva verksamheten affärsmässigt.
Juridisk grund
Vad innebär fjärrvärmelagen?
SFAB ska som kommunalägt fjärrvärmebolag följa fjärrvärmelagens § 38. Det innebär att vi och måste driva verksamheten på affärsmässig grund. Syftet med fjärrvärmelagens krav är att det ska finnas en konkurrensneutralitet mellan fjärrvärme och el (till exempel eldrivna värmepumpar). Om företaget skulle subventionera kostnader för kundernas egna installationer med pengar från andra kunder skulle det innebära osund konkurrens för företag som erbjuder andra värmelösningar till villor och radhus.
Har ni verkligen rätt att säga upp nuvarande avtal?
Ja, den frågan har vi utrett tillsammans med vår jurist, vilket även Energimarknadsinspektionen bekräftade i sin granskning och utlåtande.
Var står rättsprocessen där fjärrvärmekunder i Norsborg inte vill betala era ledningar?
Det pågår inga rättliga processer. Däremot har Villaägarna, tillsammans med några boende i området, anmält SFAB till att antal tillsynsmyndigheter. Vi välkomnar all genomlysning av projektet. Samtidigt kan vi konstatera att varken Energimarknadsinspektionen eller Konkurrensverket har valt att gå vidare med de anmälningar de fått in. De har inte haft något att invända.
Även Allmänna reklamationsnämnden (ARN) har efter en anmälan från tre boende i området tagit ställning i ärendet. ARN har liksom vi landat i att ett fjärrvärmebolag inte är skyldigt att fortsätta leveranserna i ett fjärrvärmenät som inte längre är säkert eller går att renovera. ARN konstaterar också att rätten till uppsägning av leveranser i ett nät som ska tas ur drift inte påverkas av om kunden vid anslutning till ett nybyggt nät inte längre kan använda sin befintliga anläggning på den egna fastigheten, utan behöver bekosta en ny. Samtidigt skriver ARN att det i handlingarna de har tagit del av saknas underlag som styrker att det finns skador på det befintliga nätet, varför det måste bytas ut och inte kan repareras.
SFAB beklagar verkligen om det inte tydligt nog framgår att det är just läckor i nätet och att ledningarna har nått sin tekniska livslängd, som är skälet till att nätet behöver bytas ut. Vi funderar nu på hur vi kan hantera det och förklara bättre för alla som berörs av omläggningar, men det ändrar inte planeringen i den pågående byggnationen. Mer än 80 procent av alla som bor i området har valt att teckna nya avtal om fjärrvärme och vår historiskt stora investering i ett nytt fjärrvärmenät till kunderna på Hirdvägen och norra Norrskogsvägen går nu vidare enligt plan.
Teknisk utvärdering
Den tekniska genomlysningen av fjärrvärmenäten i våra villa- och radhusområden visar att stora delar av ledningarna nu har nått sin tekniska livslängd. Med återkommande läckage krävs inte bara kostsamma löpande reparationer. Det innebär även en skaderisk för såväl servicepersonal, som boende och egendom. Det gör att det inte längre är tekniskt och ekonomiskt försvarbart att fortsätta reparera det befintliga nätet. För att kunna fortsätta leverera värme i området behöver vi bygga och ansluta fastigheterna längs norra Norrskogsvägen och Hirdvägen till ett helt nytt fjärrvärmenät.
Ekonomisk utvärdering
Den ekonomiska utvärderingen visar på ett stort reinvesteringsbehov. Med erfarenhet från tidigare omläggningar i motsvarande bostadsområden vet vi nu vad det innebär i arbete och kostnader. Det är en investering som, när SFAB står för hela kostnaden på egen hand, inte längre är möjlig att räkna hem. Fjärrvärme i villa- och radhusområden innebär stora nät, många mindre enheter, små energivolymer, mer service, underhåll och administration. Det är helt enkelt svårt att driva affärsmässigt om SFAB även ska stå för de kostnader som är knutna till kundens egendom och bostad. Därför behöver fastighetsägarna som drar nytta av ett nytt fjärrvärmenät finansiera sin egen utrustning och det arbete som behöver göras invändigt i bostaden för att ansluta till den nya infrastrukturen.
Juridisk utvärdering
Sedan 2008 när fjärrvärmelagen trädde i kraft måste fjärrvärmeverksamhet bedrivas på ”affärsmässig grund”. Dessutom är SFAB ett kommunägt bolag som enligt bolagsordningen inte får ge understöd åt enskilda. Det innebär att SFAB inte får subventionera priset för fjärrvärme. Vi måste ha täckning för våra kostnader. När det gäller villa- och radhuskunderna täcker de drifts- och förbrukningskostnader som de betalar idag endast löpande kostnader och underhåll i nuvarande drift. Men de täcker inte reinvesteringar i nya ledningsnät. Därför behöver fastighetsägare som vill ansluta till en ny fjärrvärmeanläggning själva äga och bekosta sina installationer och det arbete som hör till den egna byggnaden.
Dina uppgifter och förbrukning
På Mina sidor hittar du dina kunduppgifter, information om priser och din historiska förbrukning. Har du inget konto är det enkelt att skapa ett med ditt kundnummer, personnummer och e-postadress.

Kontakta oss gärna
Om du saknar något eller har frågor är du varmt välkommen att höra av dig. Vi har en särskild kundtjänst för dig som bor längs Norrskogsvägen och Hirdvägen. Observera - att vi har begränsad möjlighet att svara på mailen under julledighet. Se exakta datum på startsidan.
Öppettider
Måndag - Torsdag 08:00-16:00
Fredag 08:00-14:30
08–534 705 77
[email protected]

Vill du löpande få information om arbetet direkt i din e-post?
Om du inte har lämnat din e-postadress till oss redan kan du anmäla den via knappen nedan, så håller vi dig uppdaterad med det senaste nyheterna.